Şehit Kemal Özalper

ŞEHİT KEMAL ÖZALPER (13.02.1931 - 18.08.1964)

 

20.12.2012 9358

13 Şubat 1931'de Malatya'da doğdu. Gazi İlkokulu ve Malatya Erkek Sanat Okulu Tesviye Bölümü'nü bitirdi.

1948 yılında Ankara Teknik Öğretmen Okulu'na girdi. 1952 de mezun oldu. Çekilen kura sonucu Muş Orta Sanat Okulu Tesviye Atölyesi'ne öğretmen olarak atandı. Aynı yıl başladığı askerlik görevini 1954 yılında Yedek Teğmen olarak tamamlayıp, öğretmenlik mesleğine geri döndü. Sırası ile Erzurum ve Elâzığ Erkek Sanat Okullarında görev yapan Kemal Özalper doğum yeri olan Malatya Erkek Sanat Okulu'na tayin edildi.

1963 yılında Kıbrıs/Lefke Sanat Okulu'nda görev aldıktan kısa bir müddet sonra Rumların kanlı saldırıları karşısında bunalan Kıbrıs Türkü'nün yanında yer aldı ve kıt imkânlarla silah, mühimmat ve patlayıcı madde yapımına öncülük etti. Masum insanların savunması için ürettiği bir merminin denemesini yaparken, merminin havan içerisinde patlaması sonucu 1 Ağustos 1964 yılında Şehit oldu. Cenazesi Kıbrıs' tan Malatya'ya getirilerek Banazı Mezarlığı Askeri Şehitliği'nde toprağa verildi.

Büyük bir kadirbilirlik örneği gösteren Malatya Vilayetinin teklifi ve Millî Eğitim Bakanlığı'nın onayı ile Malatya Erkek Sanat Okulu'nun adı "Şehit Kemal Özalper Endüstri Meslek Lisesi' olarak değiştirildi.

Anısını yaşatmak amacıyla, mezun olduğu Ankara Yüksek Teknik Öğretmen Okulu'nun bahçesine bir büstü konuldu. Kanının toprağa karıştığı Lefke'de ise bir cadde ile parmaklık demirlerinin bizzat kendisi tarafından yapıldığı Şehitliğe, "Kemal Özalper Şehitliği" adı verildi.